Komunikatat për Media

Ministar Murati potpisao je sporazum „Projekat reforme sistema socijalne pomoći na Kosovu“ da direktorom Svetske banke na Kosovu Massimiliano Paolucci

26/10/2021

Ministar finansija, rada i transfera g. Murati i direktor Svetske banke za Kosovo g. Paolucci, potpisali su danas sporazum o finansiranju "Projekat reforme sistema socijalne pomoći na Kosovu".

Ministar Murati je visoko ocenio podršku Svetske banke u procesu socijalne reforme na Kosovu i istakao da ovaj sporazum ima veliku vrednost za Republiku Kosovo s obzirom na potrebu da se poboljša usmeravanje socijalnih politika prema porodicama u nevolji.

 

Plan Vlade Kosova pridaje veliki značaj socijalnim programima koji obezbeđuju minimiziranje siromaštva i smanjenje ekonomske nejednakosti u zemlji. Stoga, danas potpisani sporazum osigurava da se ciljanje ovih politika izvrši na najbolji mogući način i angažovanost Svetske banke tom cilju je izuzetno dobrodošla.

 

Ovaj sporazum dostiže vrednost do 47 miliona evra, pri čemu se očekuje da će ulaganja za jačanje sistema pružanja socijalne zaštite biti oko 5 miliona evra, dok će iznos od više od 40 miliona biti usmeren na poboljšanje učinka Šeme socijalne pomoći. Potpisivanje ovog sporazuma obeležava i sprovođenje mere 3.3 – Reforma šeme socijalne pomoći, u okviru Paketa za ekonomski oporavak.

 

Ministarstvo finansija, rada i transfera, u skladu sa Programom upravljanja, ostaje posvećeno kreiranju i unapređenju politika koje imaju za cilj unapređenje blagostanja građana u zemlji.