Lajmet

Lansohet Programi për Mbrojtjen e Konsumatorëve të Cenueshëm në Energji Elektrike

05/09/2023

Është lansuar sot Programi për Mbrojtjen e Konsumatorëve të Cenueshëm në Energji Elektrike, program ky i cili fokus të veçantë do të ketë grupe të caktuara të shoqërisë, si personat me aftësi të kufizuara, prindërit vetushqyes dhe pensionistët që jetojnë vetëm.

Në fjalën e tij, e teksa foli për krizën e fundit energjetike e cila kaploi tërë Evropën, por edhe efektet e shumta të ndryshimeve klimatike të cilat po i përjetojmë të gjithë ne e për çdo ditë, kryeministrit vëri në theks rëndësinë e veçantë që kanë politikat në fushën e energjisë në secilin vend.

Reformën në fushën e energjisë, kryeministri tha se e filluan me draftimin e Strategjisë së Energjisë 2022-2031, strategji kjo që ka në fokus ngritjen e kapaciteteve për prodhimin e energjisë me burime të ripërtritshme, rritjen e efiçiencës së energjisë, dhe mbrojtjen e konsumatorëve të cenueshëm.

Derisa përmendi një varg masash që janë ndërmarrë në fushën e energjisë në mbështetje të qytetarëve e që kapin vlerën prej 150 milionë euro, ai po ashtu tha se gjatë këtyre diç më shumë se vite qeverisje janë vënë themelet për investime afatgjate në fushën e energjisë, të cilat kapin vlerën totale prej rreth 700 milionë euro.

Në përfundim të fjalës së tij, kryeministri ritheksoi edhe njëherë zotimin se si në çdo rrugëtim tonin, e në secilën reformë, asnjëherë nuk harrojmë se jemi Qeveri e qytetarëve dhe gjithmonë do të përkujdesemi për mirëqenien e tyre.

Ndërkaq, Ministri i Financave, Punës dhe Transfereve, Hekuran Murati, tha se ky program parasheh, që të gjitha familjet, të cilat mesatarisht kanë më pak se 150 euro të ardhura mujore për anëtar të familjes, pra nëse një familje ka katër anëtarë, parashihet se nëse i ka më pak se 600 euro të ardhura mujore mesatare, mund të kualifikohet për programin.

“Programi që po e prezantojmë sot bazohet në pragun e të hyrave të familjes prej 150 euro për anëtar. Pragu prej 150 euro është në përputhje me Linjën Ndërkombëtare të Varfërisë për vendet me të ardhura mesatare të larta (ku listohet edhe Kosova) e përllogaritur në 5.5 dollarë (5 euro) në ditë që është ekuivalente me 150 euro në muaj për person, sipas vlerësimeve të Bankës Botërore”.

Ai shtoi se synimi kryesor i Programit është të ofrojë mbështetje direkte financiare për konsumatorët e cenueshëm në energji elektrike, ashtu që të kenë qasje të barabartë në energji të përballueshme elektrike, duke iu subvencionuar faturat e energjisë elektrike.

Programi është plan 1-vjeçar dhe do të përdoret si pilot-program për të mbledhur të dhëna dhe për të marrë mësime, të cilat do të përdoren pastaj për draftimin e Programit afatgjatë.

Kjo masë është në kuadër të pakos mbështetëse 75 milionë eurosh të Bashkimit Evropian për përballje me krizën energjetike.